Zeven nieuwe kringgroeppakwerkers opgeleid in Gelderland: een hele prestatie.

  • Home
  • Nieuws
  • Zeven nieuwe kringgroeppakwerkers opgeleid in Gelderland: een hele prestatie.
Op zaterdag 13 december was het dan zo ver: het pakwerkersexamen van de cursus georganiseerd door afdeling Gelderland van de VDH.

Wie begin dit jaar had gezegd dat dit examen er zou komen, had men waarschijnlijk voor gek verklaard.
Zoals het bij de meesten wel bekend zal zijn, was VDH Gelderland een tijdje zonder officieel bestuur. Het bestuur was afgetreden en de lopende zaken werden door een ad interim bestuur waargenomen. Toch was er wel behoefte aan een pakwerkerscursus in onze provincie. Raymond Jansen van KG Klein Vosdal was zo iemand die graag zijn pakwerkerslicentie wilde halen. Hij heeft dan ook het initiatief genomen om te inventariseren of er genoeg belangstellenden waren om ook daadwerkelijk een cursus te gaan starten. En dat lukte: Hij wist 15 enthousiastelingen te vinden die ook graag opgeleid wilden worden als kringgroeppakwerker.
Nadat er begin 2014 weer een officieel bestuur was gekozen, besloot de commissaris africhting, Toon Hop, dan ook om snel van start te gaan met een cursus. Na een maand in functie te zijn, startte hij  de cursus op. Het zou een versnelde cursus moeten worden die in 2014 nog afgerond moest zijn. De deelnemers zouden daarom wel moeten beschikken over enig talent, omdat het anders niet haalbaar zou zijn om in een aantal cursusdagen de kandidaten klaar te stomen voor het examen. In mei 2014 was de eerste bijeenkomst. Hier werden de belangstellenden “gescreend” op hun aanleg en pakwerkersvaardigheden. Hier kwamen 12 kandidaten uit naar voren die snel genoeg klaar zouden moeten kunnen zijn voor het examen. Er volgden vier trainingsdagen, waarbij het praktijkgedeelte werd verzorgd door Dave Schiks en Toon Hop jr. Het theoriegedeelte werd gedoceerd door Toon Hop sr. Gedurende de cursus, vielen er nog 3 pakwerkers in spe af. Na het proefexamen, mochten er negen op examen.
Op 13 december was het zo ver: het examen. De initiatiefnemer, Raymond Jansen had pech: hij moest zich afmelden voor het praktijkgedeelte. Op de laatste training voor het examen, bij de laatste hond, liep hij een breukje in zijn kuitbeen op. Hij heeft echter wel het theorie examen afgelegd en slaagde met een mooie 9! Arno Zieleman van KG Oldebroek was ook niet in staat om het examen te doen, vanwege ziekte.
Met zes man en een vrouw, ging het examen op 13 december van start. Alle deelnemers slaagden voor het theorie gedeelte. Op een na, hadden ze allemaal hoger dan een 8! De shuttle- run test was ook voor niemand een probleem, waardoor het praktijkgedeelte voor iedereen kon beginnen. De aankomende pakwerkers moesten een IPO1, 2 en 3 programma draaien en daarna laten zien hoe ze een jonge hond opbouwen. Bij de jonge hond werden er kritische vragen gesteld door CBA afgevaardigde, Robby de Jong. Dave Schiks en Toon Hop jr. beoordeelden de pakwerkers op het veld, kritisch gevolg door Robby.
Na loting, mocht Edris Fathi van KG Apeldoorn het spits afbijten. Edris liet een prachtig stuk werk zien. Natuurlijk waren er wat op- en aanmerkingen, maar hij heeft overduidelijk talent en, wat niet onbelangrijk is, de juiste instelling om verder te komen. Hij slaagde dan ook met een mooie ZG en een 10 voor theorie!
Hierna was het de beurt aan Jip Berendsen van KG de Noordink. Jip liet ook prima werk zien, maar moet nog leren om zijn energie beter te verdelen. Ook mag hij nog wat meer voordreiging geven en over het geheel wat ontspannener zijn. Wellicht waren de zenuwen wel debet aan dit beeld. Jip slaagde met een mooi G en een 9 voor zijn theorie.
Als derde was Kristy van Olst van HDV de Kuil aan de beurt. We zien maar weinig vrouwen die pakwerk doen. Vaak komen de vrouwen toch wat kracht tekort. Dit moeten ze dan compenseren door conditie en techniek. Kristy moet er zeker nog aan werken om dit verder te ontwikkelen, maar toch was het werk dat ze liet zien, voldoende om de licentie binnen te slepen.
Na een korte pauze, was Geoffrey Laurenzo aan de beurt. Dit 17 jarige talent liet zien veel potentie te hebben. Hij moet fysiek nog wat uitgroeien, waardoor hij nu nog niet zoveel kracht heeft als een volwassene, maar het geheel zag er veelbelovend uit. Als hij zijn huidige inzet blijft houden, gaan we zeker nog meer van hem zien. Hij slaagde met een mooie ZG.
Sander Riezebos was de nr 5 van het examen. Hij liet prima werk zien, met honden die niet allemaal even vloeiend losten. Ook bij de jonge hond, toonde hij dat hij van wanten wist. Hij slaagde dan ook met een mooie ZG.
Maurice de Vos van KG Nijmegen was de volgende kandidaat. Maurice is de sinds ongeveer een jaar bezig in het pak. Dit is wel bijzonder, omdat Maurice bijna Abraham ziet en dus op latere leeftijd begonnen is dan de rest. Toch bleek hij fysiek niet onder te doen voor zijn jongere collega’s en slaagde dan ook met een welverdiende ZG.
Als laatste mocht Rick Buitenhuis zijn kunnen vertonen. Hij liet netjes werk zien, waarbij het allemaal nog wat vloeiender mag zijn. Hij slaagde met een prima G.
Aan het einde van het examen, waren alle kandidaten dus geslaagd. Vier van hen hebben een ZG behaald. Voor alle pakwerkers geldt  wel dat ze aandacht moeten hebben voor het plaatsen van de stokslagen. Dit blijkt toch altijd lastig te zijn.
Bij de diploma uitreiking werd Toon Hop sr. in het zonnetje gezet. In een paar maanden een cursus opzetten en dan zeven licenties af kunnen geven is een hele prestatie! Hij had dit niet kunnen doen zonder de kundige hulp van Dave en Toon jr. Heel knap hoe deze jonge pakwerkers hun kennis hebben weten over te brengen aan de cursisten.
Wat heel mooi was aan deze examen dag, was de samenwerking tussen de diverse kringgroepen. Er werd gebruik gemaakt van honden van andere verenigingen om het de pakwerkers mogelijk te maken om zich optimaal te presenteren. Zo hoort het te zijn: geen concurrentie onder elkaar, maar klaar staan voor anderen met dezelfde  liefhebberij. Op deze saamhorigheid mogen we trots zijn!
Het provinciaal bestuur wil het niveau van de pakwerkers in Gelderland hoog houden, maar ook de saamhorigheid binnen de provincie in stand houden. Om dit te bewerkstelligen zal er in juni weer een terugkomdag voor de Gelderse pakwerkers georganiseerd worden.

Vragen?

De heer A.J. de Gouw
Prins Clausstraat 53
4761 AM      ZEVENBERGEN
telefoon: (06) 29 03 69 02
e-mail