Agility

Ontstaan
Agility is een tak van hondensport die begin jaren tachtig uit Engeland naar ons land over is komen waaien. Oorspronkelijk gestart als pauzeprogramma tijdens de Crufts hondententoonstelling is agility inmiddels uitgegroeid tot een ware topsport. In eerste instantie ziet het eruit als  als een leuk spelletje waarbij de hond over hindernissen springt, over en door toestellen loopt en door de paaltjes slalomt, maar niets is minder waar!
Deze tak van sport vereist een perfect gehoorzamende hond en een nog betere baas-hond relatie. Ofschoon bij agility meerdere commando’s (zowel stem als gebaren) toegestaan zijn, maakt dit het er niet gemakkelijker op. In de hectiek van een agility parcours zal je Duitse herder vooral letten op lichaamstaal. Ongewild en onbedoeld worden er vaak door de lichaamstaal en houding van de geleider  commando’s gegeven die niet zo bedoeld zijn maar die de hond wel zo oppakt.
Agility vormt een combinatie van snelheid (wie gaat er zonder fouten in de meest snelle tijd over het parcours) en precisie (neemt de hond de toestellen die door de begeleider worden aangewezen).

Waar?
Diverse VDH-kringgroepen binnen onze vereniging bieden Agility aan.  De cursussen starten altijd met het aanleren van de toestellen die de agility kent, te weten de zogenaamde raakvlaktoestellen zoals de kattenloop, de wip en de schutting. Hierbij is het van belang dat de hond met minimaal 1 poot de gekleurde vlakken op deze toestellen aanraakt. Verder zijn er nog sprongen, de tunnel, de slurf, de band, de breedtesprong en de paaltjes. Als de hond de toestellen beheerst wordt er gestart met het aanleren van het lopen van een parcours.  De opstelling van de diverse toestellen is dan bij elke training anders. Door de opstelling wordt ook de  de moeilijkheidsgraad bepaald.

Vragen?

De heer A.J. de Gouw
Prins Clausstraat 53
4761 AM      ZEVENBERGEN
telefoon: (06) 29 03 69 02
e-mail