Hondenverzekering

hd

Hondenverzekering: wat is er wel (en niet) gedekt?


Een steeds groter deel van de circa 1,8 miljoen honden in Nederland is verzekerd via een hondenverzekering. Inmiddels zijn er (op het moment van schrijven) zelfs al 8 aanbieders van dierenverzekeringen in Nederland.
Zo’n hondenverzekering werkt min of meer hetzelfde als je eigen zorgverzekering, maar dan voor je hond. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen die het benoemen waard zijn.

Volledige dekking?

Allereerst is het belangrijk om te noemen dat een hondenverzekering, in tegenstelling tot je zorgverzekering, nooit alle kosten volledig vergoedt. Overweeg je een verzekering voor je Duitse herder? Houd er dan rekening mee dat je altijd een deel van de dierenartskosten zelf betaalt.
Afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen pakket wordt tussen de 50 en 90% van de dierenartsrekening aan jou uitbetaald. Ook kan er een verplicht óf vrijwillig eigen risico van toepassing zijn, waardoor er minder wordt uitgekeerd.
Door al deze factoren kan het zijn dat de ene verzekeraar € 1.800 vergoedt van een dierenartsrekening van € 2.000, maar dat de andere verzekeraar slechts € 500 uitkeert voor dezelfde rekening. Vergelijk daarom de verschillende aanbieders en pakketten, om te voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Hondenverzekeringen vergelijken kan o.a. op Huisdierenverzekeringen.nl.

Uitzonderingen

Standaardzorg, zoals dierenartsconsulten, medisch noodzakelijke operaties of euthanasie worden door de hondenverzekering vergoed. Iedere dierenverzekeraar hanteert echter ook eigen voorwaarden, inclusief uitsluitingen en andere bepalingen.
Voor eigenaren van een Duitse herder zijn dit de belangrijkste zaken om in de gaten te houden:
  • Erfelijke aandoeningen – bij vrijwel alle verzekeraars staat een uitsluiting voor erfelijke aandoeningen in de polisvoorwaarden vermeld. Behandelingen voor bijvoorbeeld heup- of elleboogdysplasie, of degeneratieve myelopathie worden dan niet vergoed.
  • Wachttijd – de meeste verzekeraars hanteren een wachttijd van 30 dagen. Dat behandelingen tijdens de eerste 30 dagen niet vergoed wordt, tenzij dit noodzakelijk is vanwege een ongeval. Enkel PetSecur heeft géén wachttijd.
  • Vaccinaties en preventieve zorg – in de meeste gevallen wordt de jaarlijkse vaccinatie of periodieke ontwormingskuur niet vergoed. Enkel verzekeraar Figo betaalt standaard mee aan preventieve zorg voor je hond.
  • Speciale zorg – niet-standaard zorg, zoals alternatieve geneeswijzen, hydrotherapie en worden lang niet altijd vergoed. Soms heb je daar een duurder pakket voor nodig, maar soms valt dit binnen de uitzonderingen. Controleer dit dus goed voordat je een polis afsluit, als je verwacht hier gebruik van te zullen maken.

Vragen?

De heer A.J. de Gouw
Prins Clausstraat 53
4761 AM      ZEVENBERGEN
telefoon: (06) 29 03 69 02
e-mail