Sporten

Beloon goed gedrag, negeer ongewenst gedrag
Welke activiteit je met je hond gaat ondernemen, eerst zal je hond goed opgevoed moeten zijn. Tijdens het eerste levensjaar van je hond bent je constant met opvoeding bezig. Hij moet leren netjes aan de lijn mee te lopen, te gaan zitten of liggen als je dat zegt, te komen als je roept, enz.
Je hond moet het niet vreemd vinden als hij door jou of een vreemde betast wordt en hij mag niet protesteren als je z’n gebit wil laten zien, b.v. aan de keurmeester of aan de dierenarts.
In het eerste jaar bouw je een goede relatie met je hond op, o.a. door veel met hem te spelen; niet vrijblijvend, maar op de manier die jij aangeeft. Vooral in de socialisatieperiode – maar ook daarna –  zal je hond aan vreemde omstandigheden, geluiden e.d. moeten wennen. Bovendien moet je hond leren goed om te gaan met andere mensen en honden, hij mag zich niet overdreven angstig of agressief gedragen.

Veel van deze dingen leer je de hond dagelijks thuis of tijdens de wandeling aan. Voor het contact met andere mensen en honden is het prettig om een cursus te volgen. Tegenwoordig zijn er veel verenigingen die zogenaamde ‘opvoedingscursussen’ aanbieden. Baas en hond worden daar begeleid bij het aanleren van een aantal basiscommando’s. Ze leren hoe ze ongewenst gedrag kunnen voorkomen en hoe gewenst gedrag aangeleerd kan worden.
Dat betekent dat er aandacht is voor het niet achter trimmers of fietsers aanrennen, het rustig ondergaan van een borstelbeurt, het leren ingeven van een pil, het niet lelijk doen tegen andere honden, het wachten bij de stoeprand, het niet opspringen tegen de visite, enz. Tijdens een opvoedings- of puppycursus worden geen trainingsoefeningen zoals volgen, aan voet komen, vooruitsturen e.d. geleerd.

Nadat de pup goed is opgevoed en uitgegroeid is tot een volwassen hond kun je ervoor kiezen een verdere opleiding met je hond te gaan volgen. Binnen de VDH bestaan er opleidingen op verschillende terreinen.Vragen?

De heer A.J. de Gouw
Prins Clausstraat 53
4761 AM      ZEVENBERGEN
telefoon: (06) 29 03 69 02
e-mail