Wijziging IPO Reglement

Veel mensen schijnen zich nogal druk te maken over mogelijke veranderingen en over het feit dat er nog niets is gepubliceerd. .
Graag willen wij u dan ook op de hoogte stellen van de stand van zaken.
Na in de keurmeesterbijeenkomst van januari 2015 te hebben gesproken over de Nederlandse wensen voor een nieuw IPO reglement, is hierover verder gepraat in een klein comité van keurmeesters samen met de CWH.
De hieruit voortgekomen voorstellen zijn ingediend bij de FCI gebruikshondencommissie.  
In het 1e concept dat hierna is ontvangen, bleek dat een aantal van de door ons ingediende voorstellen zijn opgenomen, een aantal ook niet. Ieder land kon hierop reageren, een klein aantal heeft hiervan gebruik gemaakt.
De CWH heeft dit 1e concept wederom besproken met hetzelfde comité van keurmeesters. De verwachting was, dat er geen grote aanpassingen meer zouden worden gedaan.  Om snel te kunnen communiceren met onze achterban, is dit concept dan ook direct vertaald van het Duits in Nederlands. Kleine aanpassingen zouden snel kunnen worden verwerkt. Echter met het overlijden van de heer Wilfried Schaepermeier ontstond er een nieuwe situa-tie, en nam de heer Günther Diegel namens de VDH Duitsland de plaats van de heer Wilfried Schaepermeier in.  Er was een tweedaagse meting noodzakelijk van de FCI groep die het nieuwe programma aan het schrijven was en er werden toch weer veel aanpassingen gemaakt.  
Het 2e concept ontving de CWH op 23 juni 2016. Ook dit concept is besproken met het klein comité van keurmeesters en de wijzigingen die wij noodzakelijk vonden (3 A4 vol) zijn eind juli aan de FCI gebruikshondencommissie gemaild.

Na het WK werkhonden is op 19 september een bijeenkomst gehouden van de FCI gebruiks-hondencommissie. Tijdens deze bijeenkomst is het nieuwe IPO reglement besproken.      
Na behoorlijk wat discussie over het apporteren (uit een kleine hoek) is dit programma in overgrote meerderheid aangenomen en werd de FCI groep die het nieuwe programma had samengesteld, gecomplimenteerd met het geleverde werk.
Het moet nu worden geconcretiseerd en vertaald in het Engels en Spaans waarna het zal worden aangeboden aan het Generaal comité van de FCI.  Dit generaal comité zal in haar bijeenkomst van maart 2017 een besluit nemen waarna het nieuwe reglement op 1 januari 2018 kan ingaan.
In de wandelgangen gaan geluiden dat er toch nog aan het programma wordt gesleuteld maar concreet is dit niet.
Mocht dit zo zijn, dan is er een nieuwe goedkeuring van de landen noodzakelijk.
Kortom, er is nog niets definitief totdat het generaal comité haar goedkeuring heeft gegeven. Wij verzoeken u dan ook u te onthouden van uitspraken over dit reglement anders dan hier-boven beschreven omdat de verwarring onder de hondensporters dan alleen maar groter wordt.  Wij hopen u voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

Bron CWH

Vragen?

De heer A.J. de Gouw
Prins Clausstraat 53
4761 AM      ZEVENBERGEN
telefoon: (06) 29 03 69 02
e-mail