Verklaring Hoofdbestuur inzake vermeende mishandeling

  • Home
  • Nieuws
  • Verklaring Hoofdbestuur inzake vermeende mishandeling
Het hoofdbestuur van de VDH heeft meldingen ontvangen over een vermeende mishandeling van een hond op het terrein van de VDH kringgroep Rijn Waalgebied te Huissen (Gelderland).
Het zal duidelijk zijn dat elke mishandeling door het hoofdbestuur sterk wordt veroordeeld.

In eerste instantie hebben getuigen geen contact opgenomen met het hoofdbestuur of provinciaal bestuur van de VDH, maar hebben de beschuldigingen geuit via Facebook. Betrokkenen hebben niet gehandeld volgens de statuten en reglementen van de VDH. Ook hebben de getuigen ter plaatse niet ingegrepen. Het incident zou plaats gevonden hebben op 6 september, op 10 september is het op Facebook geplaatst. Hierdoor is schade toegebracht aan het ras en de rasvereniging.

Bij het opvragen van getuigenverklaringen blijken deze nogal uiteen te lopen.Daarop heeft het hoofdbestuur het betrokken VDH lid geschorst en de zaak voorgelegd bij de commissie van beroep van de VDH. Deze commissie zegt echter pas aan het werk
te kunnen gaan als er bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit van het hoofdbestuur. De schorsing van het betrokken lid is overgenomen door de Commissie Werkhonden, waardoor hij niet toegelaten mag worden op examens of wedstrijden.

Omdat er ons berichten bereiken dat, ondanks de schorsing, het betrokken VDH lid toch nog zou trainen bij de kringgroep hebben wij het bestuur van Rijn Waalgebied gewezen op hun verantwoordelijkheid en de mogelijke sancties die zij riskeren, indien dit zo zou zijn. Het provinciaal bestuur van de afdeling Gelderland hebben wij verzocht om controle uit te oefenen en ons op de hoogte te houden.

Er wordt melding gemaakt dat er door beide partijen aangifte is gedaan bij de politie. Aangifte van mishandeling en aangifte van smaad. Het hoofdbestuur kan niet nagaan of deze aangiftes inderdaad zijn gedaan. Wij mogen verwachten dat dit inderdaad is
gebeurd zodat Justitie de ware toedracht kan onderzoeken. Het hoofdbestuur heeft op dat gebied geen bevoegdheden.

Ook wordt aangedragen dat de hond bij het betrokken lid moet worden weggehaald. Ook daarin heeft het hoofdbestuur geen enkele bevoegdheid. Dat is aan de politie of aan de dierenbescherming.

Tenslotte betreurt het hoofdbestuur de ongenuanceerde berichten welke op social media verschijnen van personen die de informatie uit het geruchten circuit hebben.

Wij als hoofdbestuur nemen altijd en dus ook in deze onze verantwoordelijkheid. Een ieder moet zich echter realiseren dat iedere zaak meerdere kanten heeft en dat emotionele beslissingen en abrupte maatregelen ongewenst zijn.

Namens het hoofdbestuur
van de V.D.H.
A.J. de Gouw

Secretaris

Vragen?

De heer A.J. de Gouw
Prins Clausstraat 53
4761 AM      ZEVENBERGEN
telefoon: (06) 29 03 69 02
e-mail