Kynologisch Instructeur Nieuwe Stijl 2014

  • Home
  • Nieuws
  • Kynologisch Instructeur Nieuwe Stijl 2014
Kynologisch Instructeur Nieuwe Stijl 2014

In september presenteerde de Raad van Beheer een nieuwe opzet van de Commissie Kynologisch Instructeur (CKI).
Nadat in 2010 voor het eerst een CKI werd benoemd en opleidingsinstituten werden geaccrediteerd, was 2012 een overgangsjaar waarin iedereen die een diploma had behaald bij een van de geaccrediteerde instituten, zich kon melden bij de CKI voor erkenning van het diploma. Na registratie moest periodiek worden voldaan aan bijscholing om de registratie actueel te houden. (In veel beroepsgroepen geldt eenzelfde systeem van registratie en bijscholing.)
In 2013 bleek dat de interactie tussen de CKI en de basis, de instructeurs en verenigingen, niet goed liep. Er kwamen bij de Raad veel klachten binnen en als gevolg daarvan traden de leden van de CKI terug.
De Raad benoemde een nieuwe interim commissie met daarin onder meer een VDH-lid, te weten Gerard Besselink. Vanaf medio 2013 is er door de nieuwe commissie hard gewerkt aan een nieuwe opzet, waarbij ook snel bleek, dat de gegevens van de Kynologisch Instructeurs niet actueel meer waren.
De CKI heeft daarom besloten alle bij de Raad van Beheer bekende Kynologisch Instructeurs (KI) ongeacht bijscholing etc. te herbenoemen tot eind 2014, om niemand tekort te doen.
Per 1 januari 2015 krijgt elke geregistreerde KI een herbenoeming met een einddatum afhankelijk van zijn situatie (stand van zaken m.b.t. bijscholing).
Het is nu dus het moment voor diegenen die al wel een opleiding tot Kynologisch Instructeur hebben gevolgd en zich nog niet hebben geregistreerd, dit alsnog te doen. Dat kan via de website van de CKI die via de site van de Raad van Beheer te vinden is. De nieuwe commissie werkt aan een actuele lijst van (geaccrediteerde) bijscholingen en nascholingen, waarbij vooraf te zien is, hoeveel studiepunten dat oplevert. Dat is van belang om te weten, of je al voldoende punten binnen hebt voor herbenoeming als KI.
Voor herbenoeming zijn 90 studiepunten nodig, te behalen in 3 jaar. Een cursus van 1 dagdeel levert 15 punten op, een cursus van een hele dag 30 punten.
Er zullen in de toekomst ook gedelegeerden vanuit de CKI de examens van de opleidingsinstituten bijwonen, waarbij aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van het examen. Er komt onder meer een databank, waarin vragen worden opgenomen die in ieder geval op een examen aan de orde moeten komen.
Op de site van de CKI is een en ander ook terug te vinden en daar is ook de Gedragscode Kynologisch Instructeur terug te vinden, die iedere benoemde KI moet aanvaarden.

De VDH wenst de nieuwe CKI veel succes bij het uitvoeren van de gestelde taken. Wij spreken de hoop uit, dat deze commissie er in slaagt, een open communicatie met de “basis” in stand te houden en een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de Kynologisch Instructeur in het veld.



Vragen?

De heer A.J. de Gouw
Prins Clausstraat 53
4761 AM      ZEVENBERGEN
telefoon: (06) 29 03 69 02
e-mail