Verzorging

Check

De eigenaar van een hond doet er goed aan om dagelijks de hond uitwendig te inspecteren op abnormale zaken betreffende de gezondheid. Op die manier kunnen we helpen om uw viervoeter in goede gezondheid te houden. Bij het constateren van problemen doet men er goed aan om met uw dierenarts contact op te nemen.

Oren
Wen de hond er van jongs af aan om eens in zijn oren te kunnen kijken. Het is zeer belangrijk om in een vroeg stadium eventuele parasieten of ontstekingen te signaleren. Zelfs een onaangename geur kan een aanduiding zijn van een probleem. Uiteraard is altijd de dierenarts de aangewezen persoon om een behandeling voor te stellen.

Ogen
Controle van de ogen is al iets eenvoudiger: gewoon kijken en het valt meteen op of de hond een heldere blik heeft, en géén roodheid, waterige uitvloeiing of zelfs pusophoping. In dat geval kan een bezoek aan de dierenarts raadzaam zijn.

Tanden
Een zorgvuldige inspectie van de mond en de tanden levert snel duidelijkheid op aangaande afwijkingen: abnormaal rood tandvlees, bruingele afzettingen aan de tandelementen, een slechte adem of zelfs weinig eetlust doen het vermoeden rijzen dat de mondholte niet perfect op orde is. Soms kan men wel een helpende hand bieden door middel van een tandenborstel maar veterinaire hulp kan af en toe noodzakelijk worden.

Huid & haar
Het wekelijks borstelen van de haren behoort tot de vaste routine te gaan horen. Als de hond in de rui komt zal dat vaker moeten plaatsvinden. Daarbij kan men uitstekend de huid controleren op verwondingen of de aanwezigheid van parasieten. De haren wassen met shampoo is af te raden: de hond heeft van nature een stevige, wat vetachtige haarstructuur die hem optimaal beschermt.

Dierenarts

Dieren- en vertrouwensarts
De dierenarts is de aangewezen persoon om de hond zijn/haar inentingen te geven en een wormmiddel te verstrekken. Bij bezoek aan het buitenland zijn soms extra inentingen noodzakelijk. Veel dierenartsen hebben ook de mogelijkheid om röntgenopnames te maken van skeletafwijkingen of om vast te stellen of de hond voldoet aan de normen voor het HD-, ED- en ruggenwervel-onderzoek. Via de website kan men deze adressen te weten komen. Ook bestaat er een zogenaamde Vertrouwensarts voor de VDH die vaststelt of bepaalde abnormaliteiten die een goedkeuring voor een FGK in de weg staan, al dan niet een erfelijke basis hebben.

Vragen?

De heer A.J. de Gouw
Prins Clausstraat 53
4761 AM      ZEVENBERGEN
telefoon: (06) 29 03 69 02
e-mail